Visste du at en opparbeidet hage kan øke verdien på eiendommen din? Hage og uteområdet er noe du egentlig bør du begynne å tenke på så snart tomten er kjøpt.
Det er ingen tvil om at det er kostnadsbesparende å legge en skikkelig plan på hele uteområdet.
Når våren nærmer seg strømmer vi nordmenn til hagesentrene og impulshandler planter og blomster, de fleste av oss helt uten en plan.
Men, med litt planlegging vil du kunne spare flere tusen hvis du har tenkt å oppgradere hagen. Hvordan planlegge hagen og hvor skal man begynne?
Du bør spørre deg:
Er det best med en lettstelt hage for deg eller er du typen som elsker å bruke timevis på stell av planter og bed i hagen?
Det er viktig å drømme i planleggingsfasen, men det er aller viktigst å være realistisk i forhold til egen innsats.
Se etter hvordan sol og vindforholdene er på tomten din og lek med tanken på å skape ulike soner og hvordan ulike nivåer kan skape spennende elementer i hagen. Vær kreativ og lag en funksjonell plan.
Ikke tenk så mye på kostnadene i starten. Når hovedtrekkene i hageplanen din er klar kan du se på hva elementene vil koste. Du kan da endre noen elementer for å spare inn til noe annet uten å forkaste hele planen.
F.eks er belegningsstein rimeligere enn brostein i granitt. Betongheller er også rimeligere enn Skifer. Et viktig punkt er at alt må ikke gjøres med en gang, begynn med gode rammer, da er det enklere å fylle inn senere!
Det kan virke mye å investere i f.eks en støttemur laget i naturstein, men på sikt vil man få en fin og lettstelt hage. Når grunnarbeidet er gjort skikkelig får man mye mer igjen for pengene og man begynner i riktig ende på veien mot drømmehagen.
Vi får lov til å stille noen spørsmål:
" Hva var grunnen for at dere startet så tidlig med hagen i byggeprosessen?
Hun svarer:"Tomten vår ligger i skrått terreng, så for å få best mulig utnyttelse av den ble det nødvendig med en del støttemurer. Det var også sånn at det ville bli vanskelig å komme til med gravemaskin foran huset når det først kom opp, derfor ble vi nødt til å ta tak i hageplanleggingen samtidig som vi planla huset. Vi visste en del om hva vi ville at hagen skulle inneholde, og hvordan stil vi ønsket, men å sette alt sammen til en helhet var ikke like lett. Høydeforskjellen på ca 3 m var også en utfordring å løse på en fin og samtidig praktisk måte.
"Gjorde du planlegging osv selv?"
Renate:" Nei, tilfeldigvis har jeg en venn som er landskapsarkitekt. Hun hjalp oss med å kartlegge hvor i hagen det var naturlig at folk beveget seg, med tanke på utganger fra huset osv, og hvor det ville bli roligere soner. En tilnærming jeg aldri hadde tenkt på før. Det var en kjempehjelp til å finne ut hva som skulle være hvor. Hun hjalp oss også å løse overgangen mellom de to høydenivåene, hvor vi endte på en sti med organisk form, og en kortere trapp i naturstein. Vi er veldig glad for at vi valgte å planlegge hagen så tidlig så vi kunne på enklest og billigst mulig måte få gjort det som måtte gjøres foran huset, og at vi nå har en plan å gå etter som vi kan ferdigstille etterhvert."
Vi takker for samtalen og må også knipse et bilde av Renate i steintrappen vi har laget. Kanskje blir det her morgenkaffen skal nytes om sommeren?
Skal du bygge hus i år eller skal endelig få satt opp noen murer og opparbeide hagen?
Ta kontakt for et GRATIS pristilbud og befaring. Vi tar oppdrag i Bergen og omegn, Askøy og Øygarden kommune.
Vi tilbyr grunnarbeid, natursteinsmur, betongkant og gjerder, steintrapp og andre tilpassinger av nivåforskjeller i hagen.